Iskustvo pijane domaćice: kako sam kuhala domaće pivo

Da bismo razumjeli zamršenost domaćeg kuhanja, pokušali smo sami napraviti pivo. Korišteni pivovara. Amapa, staklenka koncentrata za pripremu piva Amapa ‘ ama s vrećicom kvasca, pakiranje kukuruznog šećera i vrećica za čišćenje Amapa. Cijeli smo postupak snimili korak po korak digitalnim fotoaparatom – kako ne bismo zaboravili kako pravilno postupiti kad opet poželite domaće pivo.

Domaće pivo kuhala je Olga Kuzmina.

Faza 1: Priprema vode za mlada piva

Kućne pivovare
BeerMachine

Priprema tekućine, koja je postala osnova za vitalnu aktivnost kulture pivskog kvasca. Istodobno, pobrinuli su se da mu ne dodaju divlji kvasac.

Temeljito isperite bačvu izvana i iznutra, poklopac i slavinu deterdžentom za pranje posuđa.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer Deluxe Kit

Sastavljanje pivovare. Vrlo je jednostavno, samo trebate staviti slavinu na mjesto. Da biste to učinili, umetnite ga u rupu izvana, stavite ga iznutra i zategnite maticu. Gumeni O-prsten na slavini čini vezu sigurnom to je potvrdila naša praksa .

Domaća pivovara 2008
Tehnika pića
Kućne pivovare

Dezinfekcija. Sakupljamo 4 litre tople vode u bačvu oznake na stražnjem zidu pomažu u mjerenju potrebnih doza , ulijemo pola vrećice dezinficijensa, bacimo tamo žlicu s dugom drškom i otvaračem.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2011 Super Cup

Zategnite poklopac i počnite tresti bačvu kako biste oprali sve zidove i poklopac.

Tehnika pića

Isperemo slavinu, za koju je otvorimo nekoliko puta, a ploču zamijenimo ispod otopine – koristit će se za žlicu i otvarač. Sada ostavite bačvu na miru 10 minuta. Zatim otvorimo poklopac, izvadimo žlicu i kidač, stavimo ih na tanjur. Otopinu ispuštamo kroz slavinu, pažljivo isperemo bačvu, opet isperemo slavinu. Nakon ove manipulacije nećemo dodirivati unutarnje dijelove bačve, pokušat ćemo održavati mikrobiološku čistoću.

Domaća pivovara 2008

Počinjemo pripremati piće. U bačvu ulijte 4 litre vode korištena je flaširana mineralna voda .

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2011 Super Cup

Uklonite poklopac iz staklenke s koncentratom slada, ispod nje je vrećica kvasca, dok je ostavljamo na stranu. U posudu ulijte vruću vodu i u nju stavite staklenku da zagrije slad, jer je prilično gust, a kad se zagrije, lakše će se izliti.

Domaća pivovara 2008
Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2010 Edition

Litra vode izlivena je u lonac, u prvoj boci ostalo je samo toliko vode stoga sam zanemario savjet programera i nisam pripremio, odnosno nisam dezinficirao mjeru . Isperite žlicu pod mlazom vode. Ulijte šećer u vodu, on se odmah otopi. Držimo na vatri, miješajući moram reći, sirup se ponaša vrlo pristojno – ne gori . Dovedite ga do vrenja. Sirup se pokazao prozirnim i ne baš gustim, operacija je trajala nekoliko minuta. Vatra dok isključujemo. Žlicu stavimo na isprani, dezinficirani tanjur i isperemo otvarač.

Kućne pivovare
Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2011 Super Cup
Mali kuhinjski aparati

Skuhajte sladovinu. Otvorite staklenku, ulijte sadržaj u sirup. Ponovno uključite grijanje, uzmite žlicu, promiješajte. Koncentrat se lako miješa sa sirupom. Tekućina je opet odana zagrijavanju: ništa ne gori, čak možete biti i manje pažljivi. Dovedite do vrenja.

Tehnika pića

Stavili smo rukavice, uzeli lonac i sipali sladovinu u bačvu tako da vruća tekućina ne dospije na zidove i ne ošteti plastiku.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer Deluxe Kit
Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer Deluxe Kit

Dodajte vodu do oznake od 8,5 litara. Opet uzmemo žlicu i promiješamo buduće pivo. Tekućina je topla, ali ne vruća.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer Deluxe Kit
Kućna pivovara

Ulijte pivski kvasac iz vrećice na površinu tekućine. Ostavite 5 minuta, pokriveno poklopcem. Zatim promiješajte žlicom i zategnite poklopac. To je to, prva faza je završena, nije bila teška i trajala je oko 30 minuta. Sada bačvu treba staviti dalje od sunčeve svjetlosti. Mlada piva će fermentirati tjedan dana.

Faza 2: šaljemo mlado pivo na fermentaciju.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2010 Edition

Prošao je tjedan dana, bačva piva stajala je u mračnoj sobi, nitko je nije dirao. Dan prije nego što se mlado pivo ispraznilo, prebačeno je u kuhinju: talog podignut tijekom transporta trebao bi ponovno pasti na dno. Da bismo procijenili ide li sve kako treba, uzmemo malo mladog piva kroz slavinu, probamo-piće već izgleda poput piva s jarkom gorčinom. Ali ono što nam je važnije je nedostatak slatkog okusa, upravo to sugerira da se pivo može ocijediti. Pivo ne sadrži suspenziju, nije mutno.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2010 Edition

Vjerojatno ste primijetili da tehnologija omogućuje flaširanje piva. Činjenica je da moramo pripremiti piće koje neće proći pasterizaciju. A njegova sigurnost osigurava hermetičko zatvaranje. Otvoreni spremnik bilo kojeg volumena mora se odmah potrošiti, a boce su u tu svrhu gotovo idealne.

Najčešće se preporučuje branje plastičnih boca ili one dolaze u kompletu , iskreno mi se činilo da odabir plastike diskreditira samu ideju domaćeg kuhanja. Uostalom, bavimo se njime radi jedinstvenog i ne tako štetnog samo djelomično vjerujem u korisnost piva – gušterača još uvijek nije željezna pića, a posluživanje u plastičnoj posudi jednostavno je nepoštovanje.

Osim toga, obične boce nisu namijenjene za višekratnu upotrebu. Najbolje je sastaviti set staklenih boca s posebnim čepovima poput mojih ili kupiti instalater cronen čepova.

Za mlado pivo uzeo sam dvije vrste boca-pola litre staklene s keramičkim poklopcima i plastične ispod mineralne vode.

Rad ponovno započinje dezinfekcijom. Ali samo sam oprao i prokuhao staklene boce – manje je problema uklonio sam gumene brtve, zatim ih vratio i spustio u kipuću vodu izravno s poklopcima, zatvorio boce prije punjenja piva . Još bolja opcija s pećnicom je dezinfekcija suhim posuđem. Usput, takva dezinfekcija može se obaviti unaprijed.

Kućne pivovare

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2011 Super Cup
Kućna pivovara
Domaća pivovara 2008

Morao sam se petljati s plastičnim bocama. Pripremila sam otopinu od pola vrećice Interneta, a zatim je izlila u posude, zavrnula poklopce, dobro protresla i stavila na jednu stranu. Dok su boce ležale položenih 10 minuta, okrenuo sam ih nekoliko puta. Zatim se opet isprala u puno vode.

Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer Deluxe Kit

U ovoj fazi počinjete shvaćati da je sterilno uzbuđenje pomalo spavalo. Sada u svaku bocu moramo dodati malo šećera, dezinficirao sam lijevak i mjerilo također zabavna tema: dezinfekcija je mokar proces, ali šećer se mora sipati suh – obrisat ćemo ga, možemo dodati neželjenu floru! . Sam šećer mogao bi postati nositelj divljeg kvasca, jednostavno ga je nemoguće sterilizirati, ostaje se osloniti na snagu naše kolonije pivskog kvasca. Šećer sam stavio u količini od 1 h. l. za 0,5 l – za staklo i 3,5 h. l. – za plastičnu bocu od 1,5 litre.

Domaća pivovara 2008

Početak punjenja mladog piva. Boce se moraju držati nagnute tako da tekućina teče duž zida. U početku je sve bilo u redu, ali odjednom se ispostavlja da dizalica ima neku apsurdnu prirodu: neki potoci ne idu dolje, već u stranu. Morate pritisnuti vrat na slavinu, a način na koji se boca ponaša nestaje u pozadini.

Na posljednjoj boci pivo prestaje izlijevati, njegova je razina ispod slavine. Otvaram poklopac pivovare i lagano ga naginjem prema naprijed kako bih prikupio sve što je moguće, ali bez mulja. Ispalo je prilično malo i jasno je vidljivo.

Usput, napominjem da pivovare bez slavine, pivo iz kojeg se odvodi sifonom, nisu tako prikladne, morate istovremeno kontrolirati dva procesa – pratiti sediment i boce.

Mr.Beer

Svaku bocu zatvaramo. Zatim protresite da se šećer potpuno otopi. Ostatak odvojeno ocijedimo, vidite koliko se ispostavilo. Mislila sam da će biti više. Boce se ponovno šalju na tamno mjesto: tjedan osvježenja + tjedan stajanja. Nakon tjedan dana stavit ću jednu ili dvije boce u hladnjak, ostatak će ostati na sobnoj temperaturi.

Domaća pivovara 2008
Domaća pivovara u vezi s internetom.Beer 2011 Super Cup

Čim sam počeo raditi na temi, počela me mučiti ideja kako napraviti udobnu i ozbiljnu pivovaru kod kuće, jer ono što imamo uvijek je plastična posuda različite složenosti, sa ili bez slavine. Volio bih nešto uvjerljivije. Ali sve te misli nestaju u pozadini kad počnete prati ovu stvar. Moja pivovara se lako uklapa u sudoper, lagana je i, što je najvažnije, vrlo jednostavna, bez ikakvih zamršenih detalja. Sada kada je bačva prazna, može se ponovno staviti u posao.

Faza 3: degustacija u krugu istomišljenika

Dugo očekivana degustacija. Neću sakriti da smo prvu bocu otvorili ne bez strepnje! Kao što vidite na fotografiji, naše pivo izgleda kako se očekivalo-piće jantarne boje s velikom kapom pjene iako brzo pada .

Prilikom otvaranja boca je pucala zrakom. Okus je prekrasan, s gorčinom, bogat, zanimljiv, ne može se usporediti s masovnim pivom, a zahvaljujući Maltu, Ina ‘ Ina superiorniji je po ukusu u skupljim sortama koje su sudionici naše degustacije imali priliku probati.

Piće je izašlo Bistro s mjehurićima koji su se stalno stvarali imajte na umu da smo imali prirodnu karbonizaciju . Sve u svemu, eksperiment nije samo uspio, već je potvrdio da domaće pivo živi do svog ponosnog imena i da ga nije tako teško napraviti.

Domaća pivovara 2008

Zanimljivo otkriće za nas bila je boca koja je odležala prošli tjedan u hladnjaku – ovo je pivo prepoznato kao najbolje posebno hvala Alekseju Ješukovu, našem savjetniku koji me nagovorio na to . Sva ljepota domaćeg piva u njemu igrala se svjetlije, okus je ocijenjen plemenitijim, boja je tamnija, piće je izašlo gaziranije i pružalo je zadovoljstvo više od ostalih. Usput, pivo u svakoj boci malo se razlikuje po ukusu.

Svako” pripitomljavanje ” procesa koji su do sada bili dostupni samo proizvodnji zahtijeva vrijeme i, što je najvažnije, određeni napor. Za one koji su spremni ozbiljno zaroniti u temu domaćeg piva, ne škodi nabaviti poseban set boca s poklopcima, pronaći stalno mjesto za pivovaru, napraviti stalak za bateriju boca, a možda i osigurati zasebni mini hladnjak za starenje i skladištenje piva.

Promišljenost recepata, pomoć istomišljenika i savjetnika pomoći će pivarstvu pretvoriti u jednostavnu, ali uzbudljivu aktivnost koju će vaši prijatelji posebno cijeniti. Uostalom, uobičajena pozivnica za pivo za njih će dobiti novo značenje.

Zahvaljuje na pomoći u uranjanju u temu i tvrtki koja je za test osigurana za pivovaru, a osobno Aleksej ješukov.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: