Recepti na mikrovalovima: aspik od vrganja

Aspik od vrganja

Mikrovalna pećnica

U stara vremena u svakoj su kolibi pripremali žele od vrganja. U stoljeću Aina, “vrganje u želeu” rijetko je, gurmansko jelo. Ipak, ovo originalno i niskokalorično jelo lako je pripremiti uz pomoć moderne Mikrovalne pećnice.

Za 1 kalup veličine 20-25 cm

Trebat će vam

Vrganje svježe ili smrznute-10-12 kom., ili 500 g

Tvrdo kuhano jaje — 1 kom.

Voda – 2 šalice

Želatina – 2 žlice. l., ili 20 g

Peršin za ukras-mala hrpa, ili 5 g

Sol, mljeveni crni papar — po ukusu

Postupak kuhanja

1. Namočite želatinu u vodi 40-50 minuta u omjeru 1:5 ili upotrijebite instant želatinu.

2. Smrznute ili svježe čiste vrganje nasumično narežite na komade jednake veličine. Stavite ih u visoki nemetalni lonac od 2 litre, dodajte vodu, zatvorite poklopac i kuhajte u automatskom programu “povrće” ili na 800 vata 7-8 minuta. Ostavite gljive u juhi 5 minuta da se “ustaju”. Procijedite juhu. Gljive ohladite i sitno nasjeckajte.

3. Otopite namočenu želatinu u juhi u mikrovalnoj pećnici 1-2 minute na srednje jakoj snazi, ali ne kuhajte.

4. Na dno kalupa ulijte 1/3 toplog želea, ohladite ga na ledu ili u hladnjaku da se žele “stegne”. Kuhano jaje narežite na krugove. Lijepo stavite krugove jaja, zeleno lišće, nasjeckane gljive u kalup preko smrznutog želea. Sve pažljivo prelijte preostalim želeom. Stavite u hladnjak dok se potpuno ne stegne, 3 do 6 sati.

5. Da biste lakše izvadili žele iz kalupa, umočite dno kalupa u vruću vodu na 20-30 sekundi i odmah ga okrenite naopako na pladanj. Kao kalupi možete koristiti kovrčave silikonske kalupe ili porcionirane kalupe za punjenje.

Vrijeme pripreme: 30 minuta.

Vrijeme kuhanja: 30 minuta.

Vrijeme stvrdnjavanja aspika: 3-6 sati.

Ukupno vrijeme kuhanja: 30 min. + 30 min. + 3 sata.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dujam Lukić

Još kao mlada, otkrila sam interesovanje za tehnologiju koja transformiše naš svakodnevni život. Taj interes pretvorio se u strast kroz rad sa različitim brendovima i tipovima aparata. Vodeći projekte, od savetovanja do tehničke podrške, stekla sam duboko razumevanje funkcionisanja svakog aparata.

Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: