Sam majstor: kako produžiti vijek trajanja HEPA filtra u kuhinjskoj napa za kavu?

Danas Andrei Kashkarov nastavlja našu akciju “narodni stručnjak”: Inovator iz Sankt Peterburga govori o tome kako opremiti haubu ili bilo koju sličnu ekonomsku klasu s novim pokazateljem onečišćenja vanjskog filtra. Takav kućni trik pomoći će produžiti vijek trajanja skupog HEPA filtra i uštedjeti puno novca.

Nape

Kao što znate, ugljični HEPA filtri IAS-visoko učinkovito zadržavanje čestica koriste se tamo gdje se postavljaju povećani zahtjevi za čistoćom zraka.

Oni hvataju između 85 i 99,95 posto masnih alergena i onečišćujućih tvari veličine do 0,001 mikrona – te su čestice desetke puta manje nego što filteri klase “class” mogu uhvatiti u” proračunskim ” modelima.

Međutim, ništa ne traje vječno, čak se i HEPA filtri moraju mijenjati-otprilike svake dvije godine. A ovo zadovoljstvo nije jeftino. Dakle, postavlja se pitanje: Je li moguće uštedjeti novac ovdje?

Može! I evo kako: ekonomičnu kapuljaču trebate opremiti indikatorom i senzorom čistoće zraka. Ovi uređaji pomoći će vam da na vrijeme signalizirate Ocean, pronalazeći neprobojne izrasline na vanjskom filtarskom otvoru-akrilnom tipu UMP-60 i instaliranom odmah iza usisne rešetke protoka zraka.

Andrej Kaškarov: na kunau novih ideja

Senzor će raditi, neonski indikator će treptati – to će biti signal o hitnoj zamjeni jeftinog vanjskog filtra: bacio sam jeftin-spasio skupi unutarnji.

Svatko može napraviti jednostavnu reviziju Nape.

S čime ćemo raditi: kuhinjska napa za kavu

Napa se razlikuje od ostalih modela u istom cjenovnom rangu po tehničkim karakteristikama: niska razina buke u maksimalnom načinu rada-samo 51 dB i kapacitet zraka-najmanje 250 m3/h.

Ima zamjenjivi ugljen i akrilni masni filteri IAS-60 .

Tri načina brzine, pruža jedan elektromotor-ventilator. Ostali parametri slični su ostalim modelima kuhinjskih napa.

Veliki kuhinjski aparati

Riža.1-izgled sklopa kuhinjske nape za kuhanje.

Krenimo, možda: senzor, indikator i cijev

Za našu izmjenu odabiremo posebno osjetljiv senzor IRA – ira1 i svjetlosni indikator u obliku neonske svjetiljke. Senzor se može kupiti zasebno ili ukloniti iz modernog usisavača, na primjer, 2015. Na riži. 2 pruža pogled na otvoreno kućište ručnog usisavača sa senzorom prašine.

Nape

SPECIFIKACIJE indikatora prašine ina-ina1

  • struja do 20 mA;
  • 250V AC napon;
  • raspon radne temperature uključujući temperature dolaznog zraka 0 … 95 IASOPSIS;
  • maksimalni ulazni tlak zraka 5 Kra.

Senzor prašine serije IRA-ira1 dizajniran je za automatsko isključivanje. Može se koristiti kao zaštitni uređaj i indikacija u sakupljačima prašine i različitim vrstama Nape.

Princip rada senzora prašine je jednostavan. Senzor je opremljen tankom unutarnji promjer 0,8 mm, Vanjski – 1,2 mm polivinilkloridnom cijevi duljina 25 cm . S jedne strane, cijev je spojena na senzor Ina-Ina 1 Sl. 2 , a njegov drugi kraj ide izravno u vrećicu sakupljača prašine usisavača, ispred usisne utičnice ventilatora elektromotora.

Kad se sakupljač prašine napuni, usis počinje usporavati i koncentracija prašine raste u struji usisnog zraka, koja kroz cijev počinje “bombardirati” senzor ina-ina1. Kao rezultat toga, senzor mijenja unutarnji otpor S jedinica hom na desetke i stotine – prema grafikonu prikazanom na slici. 4.

Veliki kuhinjski aparati

Riža. 4. Grafikon ovisnosti otpora senzora IRA-Ira1 com duž osi oh o onečišćenju strujanja zraka u % duž osi op-pojačala

Usput, materijal cijevi može biti drugačiji – na primjer, sličan medicinskoj kapaljci s malim unutarnjim promjerom.

Napominjem da je senzor prašine Iris-iris1 nerazdvojiv, ne može se popraviti, ne treba vanjsko održavanje i čišćenje. Proizvodi se proizvode u sljedećim nazivnim promjerima, mm : 25-40-50-65-80-150-u skladu s namjenom i volumenom kontroliranog protoka zraka. U kućnim usisavačima naišao sam samo na senzore od 25 i 40 mm.

Promjena otpora podešavanje osjetljivosti može se izvršiti samo ručno okretanjem ekscentričnog vratila na kraju senzora utor je napravljen duž Phillips odvijač u smjeru kazaljke na satu. Da biste to učinili, u senzoru je napravljena rupa za vijak.

Senzor je spojen na električni krug-prema dijagramu na slici. 5.

Veliki kuhinjski aparati

Riža. 5. Dijagram ožičenja senzora prašine i indikatorske lampice

Kao indikator koristi se bilo koja neonska svjetiljka u kojoj plin počinje svijetliti čak i pri maloj struji u krugu, što je sasvim u skladu s neznatnom promjenom otpora senzora visoke impedancije IRA-ina1.

Kao neonska svjetiljka možete koristiti minijaturnu svjetiljku od osvjetljenja modernih prekidača za osvjetljenje i ventilatora.

U usisavaču je indikatorska lampica postavljena na kućište. Prilikom prijenosa senzora prašine u kućište nape za prašinu ili slično , svjetiljka se također prikazuje na prednjoj ploči – za vizualnu kontrolu onečišćenja unutarnjih filtara.

Gdje staviti senzor i indikator u napa?

Sam senzor prašine IRA-ira1 instaliran je unutar kućišta nape na bilo kojem prikladnom mjestu, kao što je prikazano na slici. 6.

Veliki kuhinjski aparati

Riža. 6. Ugradnja senzora za prašinu ACE-ace1 unutar haube ACE

Da biste ugradili senzor prašine i indikator u kuhinjsku napu, otvorite donji poklopac kućišta s filterom tipa UMP-60 cm. riža. 7 .

Veliki kuhinjski aparati

Riža. 7. Donji dio kućišta s mjestom za ugradnju akrilnog filtra za um-60

Što je bolje ne raditi: ne preporučujemo upotrebu neučinkovitih sakupljača prašine od tkanine za višekratnu upotrebu u kuhinjskoj Nape opremljenoj filtrom klase IPA ili HEPA filtrom: što je lošije pročišćavanje zraka, to će prije propasti skupi HEPA filter.

Pomoću odvijača izbuši se rupa za pričvršćivanje senzora i neonskog indikatora, a zatim se pomoću jednog samoreznog vijka senzor instalira fiksira u blizini dolaznog zvona usisnog ventilatora Nape.

Cijev za usisavanje zraka nalazi se neposredno ispred usisne utičnice za to ćete morati ukloniti okrugli ugljični filter Nape, prikazan na slici. 8 i popravite trakom ljepljive trake.

Veliki kuhinjski aparati

Riža. 8. Pogled na karbonski unutarnji filter Nape

Sada je dovršeno dovršavanje kuhinjske nape. Slično tome, senzor prašine s indikatorom može se dodati drugim industrijskim i domaćim uređajima. Na primjer, možete napraviti automatsku napa za stanicu za lemljenje u kućnom laboratoriju.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: