Marmelada od limuna

Marmelada od limuna

Trebat će vam:

0,5 kg limuna, 0,5 l vode,

1,25 kg granuliranog šećera

Priprema

Operite i osušite limun. Izrežite ih na polovice i iscijedite sok. Očistite jezgre i koštice i zamotajte ih u gazu. Izrežite koru na jednake komade. Cijelu stvar namočite u 0,5 l vode pomiješane s limunovim sokom i ostavite da odstoji preko noći.

Zatim iscijedite sadržaj gaze u lonac za kuhanje pod pritiskom i dodajte ostatak.

Čvrsto zatvorite poklopac, stavite na vatru. Nakon postizanja visokog tlaka kuhajte 10 do 15 minuta. Pustite da se ekspres lonac polako ohladi.

Otvorite poklopac i dodajte šećer. Promiješajte dok se ne otopi. Vratite lonac na vatru, ali nemojte ga pokrivati. Dovedite do vrenja, uklonite pjenu i kuhajte dok se marmelada ne zgusne.

Test spremnosti: unaprijed stavite čisti porculanski tanjurić u zamrzivač hladnjaka. Kad odlučite da je vrijeme da provjerite je li marmelada gotova, žlicom je nakapajte na ohlađeni tanjurić. Ako se kap širi i teče prema dolje kad se tanjurić nagne, tada se kuhanje mora nastaviti. Kap gotove marmelade na ohlađenom tanjuriću zadržava oblik, bez obzira na to kako tanjurić naginjete.

Gotovu marmeladu rasporedite u male staklenke, jer je ovo poslastica, a velika staklenka ovdje nije na mjestu. Dobit ćete žele poput marmelade ili džema ugodnog slatko-kiselog okusa s pikantnom gorčinom. Marmelada od limuna namazana na vruće tostirane tostove vrlo je ukusna!

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: