Kako napraviti pravi talijanski espresso?

Danas mnogi ljudi u svijetu više vole instant i “kuhanu” kavu od espressa, ali ne razumiju svi u potpunosti što je to. Neznanje o tome aktivno se koristi i često se umjesto espressa poslužuje samo jaka kava, to je u najboljem slučaju.

Galina Sizikova.

Pa što je točno espresso?

Espresso kava

Espresso-talijanska riječ. Njegovo izvorno značenje je “stisnuto, prešano”. Najcjelovitije značenje može se definirati na sljedeći način — “Ovo je jaka kava komprimirana pod visokim tlakom u posebnim strojevima s polugom”.

Priprema espressa proces je koji kombinira znanost i profesionalnu vještinu. Talijani su za točnost definirali pravilo četiri “Interneta”, silaznim redoslijedom važnosti za kvalitetu pića:

– Internet mješavina zrna kave ;

– Internet mlin za kavu ;

– Internet aparat za kavu “espresso” ;

– Internet “ruka”, to jest vještina i iskustvo osobe koja priprema kavu .

Kao što vidite, na prvom mjestu je sama kava, na drugom je njezina obrada, na trećem je postupak pripreme, ali vještina osobe tek je na četvrtom. Važnost potonjeg čimbenika Talijani procjenjuju na samo 5% svih komponenti procesa.

Miscela

Jasno je da od zrna loše kvalitete ne možete napraviti dobru kavu ni u najsavršenijem aparatu za kavu. Da bi espresso bio izvrstan, uzmite stopostotnu srednje pečenu arabicu različitog podrijetla ili mješavinu arabice i jake robuste. Za 30 mililitara espresso kave potrebno je u prosjeku 50 prženih zrna kave toliko je 7-8 g mljevene kave .

Što se tiče pravilnog prženja, talijanski pržionici svoj recept s potpisom čuvaju kao “najstrašniju tajnu”, pa ćete ILI morati puno eksperimentirati ili kupiti gotovu smjesu.

Macinadosatore

Zrna kave za espresso mogu se mljeti samo u mlincu za kavu s mlinskim kamenjem i mogućnošću podešavanja stupnja mljevenja. Upravo su ti modeli instalirani u aparatima za kavu.

Ovim mljevenjem postiže se ujednačenost dobivene smjese, a to je vrlo važno. Mljevenje u mlinovima za kavu prilagođava se izravno svakom aparatu za kavu pojedinačno i povremeno se podešava kada se promijeni vlažnost zraka u sobi, koristi se drugačija mješavina kave itd. p. .

Macchina

Espresso kava

Pripremite espresso kavu ili u aparatima za kavu ili u aparatima za kavu.

Aparati za kavu s rogačem koriste već mljevenu kavu kao sirovinu, koja se ulijeva u poseban kornet dizajniran za pripremu jedne ili dvije porcije espressa. Kvaliteta pića uvelike će ovisiti o kvaliteti kupljene kave i vašoj sposobnosti da je pravilno nabijete u kornet.

Kombinirani Aparati za kavu ili espresso kombajni , koji su se nedavno pojavili na tržištu, kombinirani su aparat za kavu s mlinom za kavu u jednom kućištu. Prvo meljete kavu, a zatim nabijete ovu smjesu i preuredite kornet u aparat za kavu.

Imati mlin za kavu omogućuje vam da uvijek koristite svježe mljevenu kavu, ali još uvijek trebate vještinu i vještinu dobrog barmena.

Automatski strojevi za kavu. U njima je postupak kuhanja potpuno automatiziran. Mnogi aparati za kavu opremljeni su računalom s zaslonom s tekućim kristalima i omogućuju vam postavljanje gotovo bilo kojeg parametra.

Neosporna prednost automatskih aparata za kavu je u tome što su broj operacija i vrijeme pripreme kave svedeni na minimum. Svježe mljevena kava odmah pod utjecajem centrifugalne sile ulazi u skupinu za kuhanje kroz koju para prolazi pod pritiskom.

Cijeli postupak, od mljevenja do gotove šalice, traje 30-40 sekundi. Korisne tvari, esencijalna ulja i kofein nemaju vremena da se istroše, a kao rezultat toga, piće dobiva maksimalan okus i aromu.

Strukturno se strojevi i aparati za kavu međusobno razlikuju po materijalu plastici ili metalu od kojeg su izrađeni tijelo i rog kada se opisuju Aparati za kavu, koristi se izraz “držač” .

U kućanskim aparatima za kavu kućište je često izrađeno od plastike, u profesionalnim-od željeza. Materijal kućišta ne utječe posebno na čvrstoću, samo željezno kućište osigurava veću sigurnost” komercijalnog ” izgleda uređaja nakon dugotrajnog rada i manje se boji nepažljivog rukovanja.

Plastični Aparati za kavu i aparati za kavu lakši su od željeznih, što je ponekad važno kada koristite aparate kod kuće. I naravno, oni su red veličine jeftiniji.

Materijal držača izravno je povezan s kvalitetom dobivenog proizvoda. Kava, prešana u metalni držač, dobro se zagrijava, a piće je gusto, s bujnom pjenom i bogatim okusom.

Osim toga, metal je teško oštetiti. Ako je držač plastičan, espresso će, čak i uz upotrebu vrlo dobre smjese, ispasti nedovoljno eksponiran, vodenast, sa slabom svijetlom pjenom i kiselim okusom.

Tučak za prešanje mljevene kave može biti izrađen i od izdržljive plastike i od metala, glavna stvar je da odgovara promjeru, inače će prešanje biti neravnomjerno, a to će značajno pogoršati kvalitetu pića. Tučak ugrađen izravno u aparat za kavu ili mlin za kavu također je izuzetno nezgodan, jer je u ovom slučaju nemoguće prilagoditi silu prešanja.

Također je važno imati sustav grijanja šalica. Espresso treba poslužiti samo u toploj posudi: to neće dopustiti da se piće brzo ohladi i izgubi okus, aromu i pjenu.

Mano

Glavna stvar koju morate naučiti za pripremu ukusnog espressa kod kuće je pravilno nabijanje kave u kornet vašeg aparata za kavu. Razina nabijene kave ne smije doseći kuna roga za 3-5 mm.

Ako jako nabijate, pritisak se povećava, kava postaje jača, a pjena tamnija i gušća. Ali kad se Espresso” pretjera”, ispada da je preeksponiran i neukusan. Ako je nabijanje slabo, pritisak postaje manji — kao rezultat toga-pjena je svjetlija, opet, okus pića pati.

Glavne karakteristike espresso kave su aroma s različitim nijansama, ovisno o omjeru arabice i robuste , poseban izražen okus, gusta konzistencija i smeđa pjena debljine 2-3 mm na površini.

Debljina se može mjeriti samo eksperimentalno: u pravilno pripremljenom espressu, uliveni šećer trebao bi polako padati, a ne naglo padati; nakon pada šećera, pjena bi trebala ponovno prekriti tekućinu.

Okus bi trebao biti prilično neutralan: ne kiselkast i ne gorak, što ukazuje na ispravan odnos između zrna arabice i robuste, te na visoku kvalitetu samih zrna.

Gorčina, slatkoća i kiselina uvelike ovise o otopljivim komponentama poput šećera, kofeina, klorogenih kiselina i emulgiranih masti s koloidnim elementima.

Provjera kvalitete

Stručnjaci savjetuju:

1. Obratite pažnju na boju pjene — trebala bi biti “tigrasta” svijetlosmeđa .

2. Pjena bi trebala biti gusta, šećer prvo “visi” na njoj, a zatim pada.

3. “Tableta” potrošene kave trebala bi biti gusta i ne previše mokra. Ne smije se raspasti.

4. Brzina protoka kave s pravilnim “nabijanjem” — 30/50 ml kave u 20-25 sekundi.

Naravno, još jedno talijansko piće, koje se zove cappuccino, ima mnogo obožavatelja. Za njegovo stvaranje izumljen je niz posebnih uređaja u aparatima za kavu i aparatima za kavu.

Načini stvaranja pjene za cappuccino

Espresso kava

1. Prebacite aparat za kavu na paru, uronite mlaznicu mlaznice u neku posudu s mlijekom i kružnim pokretima umutite mlijeko u pjenu potrebne gustoće. Ova je značajka dostupna u aparatima za kavu i aparatima za kavu svih proizvođača, uključujući aparate za kavu s tlakom od 3,5 bara.

Za učinkovitost postupka mlijeko ne smije biti previše masno-manje od 3%. Krema se ne tuče na ovaj način i ne koristi se za izradu cappuccina.

Usput, mnogi Talijani ne prihvaćaju nikakve inovacije u procesu kuhanja i vjeruju da je cijev za paru sasvim dovoljna za pripremu dobrog cappuccina.

2. Sustav IPAINA koristi se u brojnim aparatima za kavu ipaina .

U posebnom spremniku aparata za kavu miješaju se mlijeko, para i zrak. Pjenasto mlijeko šalje se izravno u šalicu u pravim omjerima za izradu cappuccina. S takvim sustavom postoji čak i podešavanje gustoće mliječne pjene.

3. Razne mlaznice koje uvlače mlijeko izravno iz vrećice u brojnim modelima, asa, Asa se naziva “automatski Cappuccinator”, asa ima” cappuccino kontrolu” .

U tom se slučaju mlaznica za paru stavlja izravno na mlaznicu koja” uvlači ” mlijeko iz vrećice ili šalice. Unutar cappuccinatora se tuče u pjenu, a zatim ulazi u šalicu. Nema potrebe razmišljati koliko mlijeka uliti, nema potrebe dolijevati mlijeko, nema potrebe za pranjem spremnika za mlijeko itd. d.

Nakon pripreme pjene za cappuccino, preporuča se ponoviti postupak, koristeći hladnu vodu umjesto mlijeka za ispiranje cappuccinatora mješavinom vode i pare. Njegova razlika od mlaznice “panarelo” je u tome što uzima mlijeko iz vrećice kroz cijev, a gotova pjena ulazi u šalicu. Razlika u odnosu na IPHINE-ne treba vam zaseban spremnik za mlijeko.

4. Panarelo je patentirani dodatak za paru na cijevi za dovod pare.

Sastoji se od dva dijela: unutarnja cijev s nastavkom na kraju koja stvara turbulentni vrtložni protok pare; vanjski dio s dvije rupe na dnu. Mehanizam djelovanja – kada se para dovodi na rupe vanjskog dijela, stvara se vakuum. Mlijeko se aktivno usisava unutar panarela i miješa s parom. Mlijeko se može umutiti izravno u šalicu.

Naravno, ako ste nevažni kuhar, tada su poželjni automatski sustavi. Ako ste kreativna osoba, možete naučiti kuhati visokokvalitetni espresso i cappuccino koristeći jednostavan aparat za kavu s rogačem. Glavna stvar koja se od nje traži je tlak od 15 bara., a ostalo će ispasti u vašim vještim rukama.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dujam Lukić

Još kao mlada, otkrila sam interesovanje za tehnologiju koja transformiše naš svakodnevni život. Taj interes pretvorio se u strast kroz rad sa različitim brendovima i tipovima aparata. Vodeći projekte, od savetovanja do tehničke podrške, stekla sam duboko razumevanje funkcionisanja svakog aparata.

Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: