Zašto sam sokovnik za centrifugu zamijenio vijčanim?

Volim sokove, osim toga, moja djeca ih vole, i stvarno se želim osjećati kao brižna majka i piti ih svježe iscijeđenim, a ne kupljenim sokom. Prvo sam imao centrifugalni sokovnik koji je zahtijevao rezanje voća. Izrezala sam mrkvu, ogulila i narezala jabuke i iscijedila sok. Jesam li to često radila? Ne, nažalost. Oguliti jabuke, narezati-turoban zadatak. Pitanje potrebe za pranjem ove “farme” bilo je napeto i prisutnost hrpe kolača, koji je bio, dobro… ne baš suh. Domaćinstvo moje majke nije mi dopustilo da ga bacim, a što da radim s toliko umaka od jabuka, nisam znao. Općenito, ovaj model nije zaživio u kuhinji.

Mali kuhinjski aparati

Sokovnik s vijkom za svrdlo-01, cijena 19.990 kuna.

Kupio sam sokovnik s vratom za cijelu jabuku-ljepota: bacio – i pio! Doista, ovo je samo nezamjenjiva stvar za jedan tjedan u jesen, kada vreća jabuka dolazi iz vikendice. Brzo ga preradite u litre soka. Ali kad je malo povrća, nije baš prikladno koristiti takav Kolos.

Prvo, počeo sam primjećivati da moja majka ionako nastavlja guliti jabuke kako bi koristila umak od jabuka, čija je količina eksponencijalno rasla u našem hladnjaku! Drugo, oprati nakon par jabuka i dvije mrkve svu ovu gomilu nezahvalan je posao. Općenito, opet nije uspjelo! Većinu godine stajala je besposleno, a sok od naranče uboli smo kroz prešu.

U vijčanom sokovniku podmitila me mogućnost cijeđenja soka od grožđa i nara – moja prethodna oprema nije mi mogla pružiti tu sreću. Osim toga, u njemu mogu sigurno kuhati sok od citrusa – umjesto dva uređaja, na radnoj površini imam jedan. Također se nosi s tvrdim travanjskim korijenskim usjevima: mrkvom i repom. Općenito, svakodnevno pijemo sokove, uglavnom mješavine-od jabuka, mrkve, grožđa i mandarina.

Istina, agrumi se moraju oguliti, a jabuke izrezati – navikao sam to raditi posebnim separatorom jabuka na kriške. Kolač ispada vrlo suh i nema žaljenja kad taj suhi otpad pošaljete u kantu. Ali sok se uvijek dobiva s pulpom, a nekoliko puta kad sam eksperimentirao s kruškama i Antonovkom, ispostavilo se da nije sok, već dječja hrana.

Ponekad se moja kći žali da u soku ima puno pulpe, više voli pročišćena pića. Stoga, ako voće nije jako sočno, dobiveni napitak prođem kroz sito. A kokteli od banana i mlijeka preporučeni u knjizi recepata, po mom mišljenju, mnogo su prikladniji za izradu blenderom. Pripremili smo sok i šipak – i uživali u piću. Šteta, svibanj je potpuno neprikladna sezona za pravljenje sokova. Čekamo novu žetvu!

Ali ono što ovaj sokovnik ne može učiniti je oprati se. Naravno, proizvođači govore o mogućnosti ispiranja vodom, ali na taj način ostatke prethodnog voća možete jednostavno isprati prije cijeđenja sljedećeg, a potrebno ga je stvarno oprati svaki dan, i to ručno, uz pomoć četke uključene u komplet.

Općenito, zadovoljan sam, ali držim svoj centrifugalni s modernim formatom “cijela jabuka” za njegovani rujanski tjedan.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: