Staklene keramičke ploče: kako ćemo se brinuti?

Sve veći broj domaćica kupuje ploče od staklokeramičke ploče za kuhanje. Ali ne znaju svi kako se brinuti za ovaj premaz. I premda oglašavanje govori o jednostavnom čišćenju staklokeramike, domaćice se suočavaju s određenim poteškoćama prilikom čišćenja. Uostalom, ovaj materijal zahtijeva specifičan pristup.

Strugač i film-to je cijeli trik

Veliki kuhinjski aparati

Zajedno sa štednjakom ili pločom za kuhanje morate kupiti strugač za čišćenje staklokeramike i poseban deterdžent. Sve se to prodaje u trgovinama kućanskih aparata, rjeđe u trgovinama hardvera.

Često sami proizvođači ploča proizvode sredstva. U nekim lučajevima ti u predmeti uključeni u štednjak, kao što u.e. njihov je trošak već uključen u cijenu ploče ili ploče, ponekad ih je potrebno kupiti zasebno.

Strugač može biti plastični. U ovom slučaju, njegov vijek trajanja nije dug. Ali čelični strugači s uklonjivim oštricama češći su i traju dulje. Donekle su slični strojevima za brijanje. Strugač, zajedno s oštricama, nije jeftin u usporedbi sa spužvama, krpama i deterdžentima za pranje posuđa.

Na primjer, strugač za čišćenje staklokeramike s interneta koštat će vas 140-160 kuna, set od deset zamjenjivih oštrica-150-170 kuna.

Posebna sredstva za pranje staklokeramike nisu jeftina — 129-300 kuna. Istina, dovoljno ih je dugo, t.k. potrošnja je mala, a kapacitet mjehurića obično je velik — u prosjeku 500 ml.

U svakom slučaju morat ćete kupiti sredstvo za čišćenje staklokeramike, jer je s njim puno lakše održavati površinu čistom i njegovanom. Posebna sredstva za čišćenje ne uklanjaju samo masne mrlje, ostatke hrane i kamenac.

Nakon čišćenja takvim proizvodom na staklokeramici ostaje tanki silikonski film koji sprječava nakupljanje masti i ostataka hrane. Stoga će se u budućnosti površina brže očistiti. Osim toga, film služi kao dodatna zaštita od oštećenja staklokeramike u slučaju da slučajno prolijete tekućinu s visokim udjelom šećera na površinu.

Kako pravilno očistiti površinu za kuhanje?

Evo preporuka stručnjaka tvrtke APOSIMINAS: “prvo uklonite ostatke hrane strugačem.”. Kad se površina konačno ohladi, nanesite deterdžent za staklokeramiku na površinu i istrljajte papirnatim ručnikom ili čistom mekom krpom. Zatim obrišite mokrim, a zatim suhim ručnikom.

Izgoreni šećer, rastopljenu plastiku, aluminijsku foliju i druge topljive materijale odmah uklonite dok su još vrući strugačem. Zatim očistite ohlađeno područje za kuhanje na uobičajeni način. Ako se plamenik s otopljenim materijalima već ohladio, ponovno ga zagrijte prije početka čišćenja”.

Tako je jednostavno. Ali… postoji niz drugih preporuka koje se odnose na različite specifične slučajeve. Što stručnjaci savjetuju?

* Nikada nemojte brisati površinu spužvom za pranje posuđa, t.k. mogu ostati tragovi masti ili deterdženta koji će izgorjeti sljedeći put kada ga uključite i uzrokovati promjenu boje površine. Očistite staklokeramiku oko plamenika sapunastom otopinom nanesenom na meku krpu smjernice za Ocean .

* Uklonite tragove vapna i vode, mrlje od masti i mrlje od metalnog sjaja koje mijenjaju boju površine uobičajenim sredstvima za čišćenje keramike ili visokokvalitetnim proizvodima od čelika. Deterdženti ne smiju dospjeti na vruću staklokeramičku ploču! Svi deterdženti moraju se ukloniti nakon čišćenja s dovoljno čiste vode, jer mogu imati korozivni učinak ako se naknadno zagriju upozorenje za NASA .

* Upotreba sredstava za pranje posuđa prilikom čišćenja staklokeramike može dovesti do plavkastih mrlja. Teško ih je ukloniti čak i posebnim sredstvima, ali ne utječu na rad ploče. Ostaci kamenca mogu se ukloniti octom savjetuje Iasipi .

* Ne preporučuje se čišćenje staklokeramike sprejom za pećnicu ili sredstvom za uklanjanje mrlja pišu stručnjaci za internet .

* Očistite staklokeramiku sredstvima za čišćenje stakla preporučuje IPO .

* Uzrok oštećenja ploče za kuhanje mogu biti zrnca pijeska koja su pala na ploču, na primjer, prilikom guljenja povrća bilješke s interneta .

* Pazite da površina plamenika bude uvijek suha jer je slana voda ili mokra dna lonaca mogu oštetiti savjetuje Aisina .

Brijač zamjenjuje strugač!

Naši su ljudi, kao što znate, uvijek bili genijalni. Naravno, kreativni stav prema čišćenju staklokeramičkih površina je. Što hostese koje posjećuju razne internetske forume i konferencije nude jedna drugoj?

* Savršeno pere staklokeramiku soda za piće. Trebao bi biti vlažan na vlažnoj krpi.

* Nakon čišćenja staklokeramike, površinu isperite vodom i obrišite krpom namočenom u biljno ulje malo ulja . To je potrebno za stvaranje zaštitnog filma.

* Strugač savršeno zamjenjuje britvicu s oštricom.

* Staklokeramika se lako pere nekim proizvodima namijenjenim čišćenju u kuhinjama.

Kako se odnositi prema ovim savjetima, na vama je. Štednjak možete očistiti britvicom i obrijati strugačem za čišćenje staklokeramike, jer je to vaš štednjak i vaša brada. Sjetite se samo da škrtac uvijek plaća dva puta.

Dobro posuđe određuje se dnom

Još jedno” bolno ” pitanje, koje se često brine pri kupnji staklokeramičkih štednjaka, povezano je s onim što se posuđe preporučuje za upotrebu.

Svi znaju da veličina dna lonaca i tava mora odgovarati promjeru plamenika. To je nužno napisano u uputama za svaki štednjak, a priložen je dijagram koji prikazuje ispravan i pogrešan položaj lonca.

Ali od kojih se materijala preporučuje kupnja posuđa, nije svima jasno. Neki proizvođači pišu da se aluminijske i bakrene posude ne mogu koristiti, drugi da je moguće. U principu, kuhanje u ovom jelu nije zabranjeno. Ali na staklokeramici mogu ostati specifične biserne mrlje, a vrlo ih je teško, ponekad i nemoguće oprati.

Dobro posuđe određeno je dnom posude, a ne materijalom, podsjeća na u. Dno treba biti što deblje i ujednačeno. Ne preporučuje se korištenje posuda s oštećenim dnom koje imaju grubu površinu ili neravnine, jer pri kretanju mogu ostaviti nepopravljive ogrebotine.

Na sobnoj temperaturi dno posude treba biti blago konkavno, jer se pri zagrijavanju ispravlja i u potpunosti je u kontaktu s površinom za kuhanje. To osigurava grijanje s najmanjim gubitkom topline. Prema europskim standardima, 44904, maksimalna konkavnost dna ne smije prelaziti 0,6% promjera dna. Na primjer, u loncu s promjerom dna od 220 mm, konkavnost bi trebala biti maksimalno 1,3 mm.

Stručnjaci na Internetu upozoravaju da ne koristite posuđe u kojem ste kuhali na plinskom štednjaku, jer se dno ovih posuda može deformirati zbog neravnomjernog izlaganja jakom plamenu, pa potpuni kontakt s radnom površinom postaje nemoguć.

Možete koristiti emajlirano posuđe. Jedino što ga ne smijete ostaviti praznim na uključenim vrućim plamenicima. U ovom slučaju može doći do oštećenja površine staklokeramike koja se ne mogu eliminirati.

U principu, gotovo svi lonci i tave pišu za koje su površine namijenjeni. Trebala bi postojati jasna naznaka — “staklokeramika” ili “keramika”. Ako jednostavno piše – “za električne peći”, onda se misli na emajlirane radne ploče s “palačinkama”.

Ako na staklokeramičkoj površini postoje indukcijski plamenici, tada izbor lonaca treba shvatiti još ozbiljnije. Čelične, emajlirane čelične, lijevane željezne posude i lonci prikladni su za indukciju. Posude s dnom od metalnih legura “sendvič” prikladne su samo ako to odredi proizvođač posuđa. To znači da sastav dna uključuje feromagnetski element. U principu, pomoću magneta možete provjeriti odgovara li lonac koji vam se sviđa vašem plameniku. Za indukcijske plamenike ne možete koristiti posuđe od aluminija, bakra, mesinga ,nehrđajućeg čelika ako nema oznake , stakla, keramike i porculana.

Još jedna mala, ali važna napomena o svim vrstama plamenika na staklokeramici je da prvo stavite posuđe na plamenik, a zatim uključite potonje.

Čega se boji staklokeramika?

* Staklokeramika ne voli šećer, aluminij i plastiku.

* Ne smije se čistiti željeznim krpama, nožem, četkom.

* Ne preporučuje se uporaba abrazivnih sredstava.

* Staklokeramika je otporna na mehanička naprezanja i sposobna je podnijeti velika opterećenja, ali se boji točkastih udara, na primjer, pukotina se može pojaviti kao rezultat pada noža s oštricom prema dolje. Gotovo je takav pad izuzetno rijedak, ali teoretski je sasvim moguć.

* Nemojte prskati hladnu vodu po vrućem plameniku i pokušajte ne stavljati hladnu i mokru posudu na plamenik koji još nije ohlađen. Najvjerojatnije se neće dogoditi ništa loše, ali prije ili kasnije premaz možda neće izdržati.

• Ako tekućina koja je” pobjegla ” iz posude na jednom plameniku padne na susjedni plamenik koji se još nije ohladio, tada ploča na ovom mjestu može puknuti. Nije nužno da će puknuti čim prolijete tekućinu. Ali to se može dogoditi u, recimo, 10.001 slučaju. Staklokeramika voli uredne domaćice.

* Ne koristite prljave i osušene krpe za čišćenje. Mogu vam loše poslužiti, a staklokeramika će nakon takvog “čišćenja” postati prljavija nego prije.

Pazi na njega, inače će pobjeći…

Ravna površina staklokeramike može loše poslužiti ako se na ploču prolije velika količina tekućine. Naravno, ona će se preliti po zidovima ploče na pod. Dobro ako je to samo voda, još bolje ako je čista. A ako se prolije bogata juha? Morat ćete oprati ne samo staklokeramiku, već i zidove peći i pod oko nje.

Još jedna smetnja ne odnosi se samo na staklokeramičke ploče. Modeli s grijaćom zonom malog promjera koji bi se uklopio ispod džezve ili ispod malog gejzirskog aparata za kavu nisu prečesto. Ljubitelji kave pripremljene na ovaj način moraju ili prekršiti pravila rada uređaja, riskirajući oštećenje plamenika, ili odbiti pripremiti svoje omiljeno piće.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dujam Lukić

Još kao mlada, otkrila sam interesovanje za tehnologiju koja transformiše naš svakodnevni život. Taj interes pretvorio se u strast kroz rad sa različitim brendovima i tipovima aparata. Vodeći projekte, od savetovanja do tehničke podrške, stekla sam duboko razumevanje funkcionisanja svakog aparata.

Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: