Roskachstvo – o prijevari u zaključavanju: Sretna pisma, klonovi na društvenim mrežama i prijevare na temu kovida

Od 30. listopada do 7. studenog većina stanovništva radit će na daljinu ili uopće neće raditi. U tom razdoblju postoje i internetske prodaje, što znači da se aktiviraju internetski prevaranti koji koriste iste tipične tehnike kako bi iskoristili novac lakovjernih građana. U zaključavanju Rusi će opet biti meta kibernetičkih napada, što znači da je vrijeme da se podsjeti na pravila koja vam omogućuju da ne izgubite osobne podatke i novac sa svojih kartica.

image_2

Obratite pažnju na poštanske pošiljke. U pravilu, glavni alati prevaranti na mreži su “pisma sreće” koja dolaze u poštu, glasnike i putem interneta. Pisma često obećavaju ogromne popuste u internetskim trgovinama, nude sudjelovanje u dobitnoj lutriji ili posebnoj promociji s dodatnim bonusima i bodovima. U slučaju bilo kojeg praznika a uskoro i Noći vještica , uvijek se radi o ponudama poklona, odjeće i ulaznica za događaje.

Izvori elektroničkih poruka mogu se prerušiti u trgovine u kojima ste već kupovali, pa je bolje da uopće ne slijedite veze u e-porukama. Sami unesite adresu trgovine u traku preglednika i pronađite ponude koje vas zanimaju na originalnoj stranici.

Klonovi poznatih marki, posebno odjeće, ponovno će se pojaviti na društvenim mrežama. Ti računi mogu pisati u komentarima stvarnih marki ili slati privatne poruke s ponudom povoljnog poklona. Sljedeće informacije će vam pomoći: Broj

pretplatnici, je li stranica potvrđena i postoje li druge stranice iste marke na društvenoj mreži. Prikupljanje takvih podataka trebalo bi biti vaša obavezna praksa ako želite kupiti proizvod.

Kada kupujete putem interneta, Bolje je koristiti zasebnu virtualnu, a ne platnu karticu i moći uočiti tipične znakove sumnjive stranice prije nego što unesete podatke o svojoj kartici. To smanjuje rizik da vas uhvate lažne mreže.

Da biste bili potpuno sigurni, preporučuje se da uvijek imate radni, aktivni antivirus i na računalu i na pametnom telefonu osim na TV-u – to će vam pomoći spriječiti infekciju trojanskim programom koji napadačima omogućuje čišćenje vašeg bankovnog računa.

Postoji rizik da će tijekom neradnih dana prevaranti ponovno iskoristiti “temu kovida” i oponašati poruke o vladinim inicijativama na primjer, o plaćanju stanovništva ili maskirati phishing e-poštu kao važne vijesti prema vrsti – “situacija s zaključavanjem u vašem gradu, važne promjene-slijedite vezu” . Sadržaj pisma može biti vrlo primamljiv. Bolje je ne vjerovati obećanjima o lakoj zaradi i ulaganjima i ne klikati na veze, pogotovo ako se distribuiraju u glasnicima. Takve se veze često susreću u tematskim skupinama, gdje netko padne na trik prevaranata i naivno pošalje “sretnu poruku” svima koje poznaje, čineći lošu uslugu.

Također biste trebali biti oprezni pri preuzimanju aplikacija na pametne telefone. Ove godine, prevaranti su vodili masovnu kampanju sa stotinama aplikacija na internetu koje su potajno Pretplatile korisnike na premium usluge bez njihovog znanja. U trgovinama aplikacija, zbog slabe umjerenosti, postoje i druge moguće opasnosti: na primjer, virusi ili špijunski programi koji se maskiraju kao obične aplikacije poput alarma ili blokatora oglasa.

Kada instalirate bilo koju aplikaciju, trebali biste pažljivo provjeriti koja proširenja traže i unaprijed pročitati recenzije u trgovini.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: