Pogled na svijet ribljim okom

U vremenu od dana kada je osoba prvi put dobila fotografsku sliku, tehnika snimanja svjetlom prošla je ogroman evolucijski put. Uključujući glavni element ove tehnike – njezino oko, objektiv. Trenutno postoje mnoge leće koje se razlikuju po opsegu, žarišnim duljinama, brzini, optičkim krugovima i dimenzijama i težini na kraju! A od primitivnog pinhola po cijeni od nekoliko dolara do super telefoto objektiva za nekoliko desetaka tisuća dolara, udaljenost je ista kao i od prvog kotača drevnog čovjeka do svemirske orbitalne stanice. Pa ipak, u ovoj raznolikosti vrsta postoji klasa leća koja se izdvaja.

SVJETLA VELIKOG GRADA

Internet, ili “riblje oko” i tako zvuči njegovo ime u prijevodu s engleskog , klasa je leća koja je možda najkontroverznija i vjerojatno najviše podcijenjena. Pojam iphine skovao je 1906. Američki optički fizičar Robert drvo za ultraširoke leće koje proizvode prepoznatljivu hemisferičnu sliku, vjerojatno sličnu načinu na koji riba vidi nebo iz vode. Vudu je takvu leću trebao za niz eksperimenata, a praktična primjena ove leće započela je 1920. u meteorologiji za proučavanje kretanja oblaka. Masovna proizvodnja phishaija za fotografiju započela je početkom 1960-ih, a neko su vrijeme bili u modi zbog neobične i vrlo privlačne prirode slike. S vremenom je moda prošla, ali leće ove vrste zauzele su svoje jedinstveno mjesto u fotografskom alatu.

Sada je vrijedno shvatiti što je to-fishai. Ova vrsta leća je ultraširoka: kut pokrivanja slike je približno 180 stupnjeva. To je njegova glavna razlika od konvencionalne optike: široki kutovi s istim Fr pružaju manji kut. Druga je razlika u tome što fishai nema leće koje ispravljaju izobličenja, pa stoga slike dobivene njime ima karakterističnu jaku sfernu distorziju.

Prva poteškoća s kojom se početnik može suočiti pri odabiru takve leće povezana je s kutom pokrivanja. Osim podjele na popravke i zumiranje, oni se prema vrsti dobivene slike dijele na kružne i dijagonalne. Slika dijagonalnog fishaija ima kut od 180 stupnjeva dijagonalno — otuda i naziv. Kružna slika je krug upisan u pravokutnik slike dobivene iz matrice i ima kut od 180 stupnjeva u svim smjerovima. Ali kada kupujete, morate znati za koji je format fotoaparata dizajniran vaš odabrani model, budući da se kružni fishai za puni kadar na kameri s izrezanom matricom pretvara u neku vrstu dijagonale, a dijagonalni u široki kut s primjetnom jako izraženom distorzijom. Ali glavne poteškoće, naravno, počinju prilikom snimanja. Fishai pruža ogromno vidno polje, bitno drugačije od onoga što možete vidjeti u stvarnosti. Osim prednosti, to stvara niz problema. Počevši od najbanalnijeg – kut gledanja je toliko velik da se fotograf mora brinuti o stvarima o kojima prije nije ni razmišljao! Na primjer, kako ne biste dobili vlastite ruke, noge ili čak vizir s kape u okvir! Kada koristite stativ, morate pratiti mjesto nogu, ako, naravno, ne planirate njihovu prisutnost na fotografiji.

Još jedna značajka bit će neugodna za fotografe koji su navikli koristiti filtre u svom radu. Vanjska leća ove vrste leća ima jako konveksni oblik, što onemogućava primjenu filtara na većini modernih modela. Samo na nekima na primjer, na domaćem “Zenitaru” moguće je instalirati filtre sa strane bajoneta.

Isti karakteristični oblik čini snimanje u lošim vremenskim uvjetima problematičnim: najmanji znakovi snijega i kiše odmah ostavljaju tragove na radnoj površini. Napa koja djelomično rješava problem, u slučaju fishaija, kao što možete zamisliti, neće pomoći. Ultraširok kut onemogućuje njegovu primjenu. Ona kapuljača koja se posebno nalazi na Zoomu koji koristim 10-17/3,5-4,5 toliko mala da se može nazvati samo uvjetno. Osim toga, izbočena prednja leća i u normalnim uvjetima vrlo je osjetljiva na onečišćenje. I opet, zaštitni filtar koji pomaže u takvim slučajevima, kao što je gore spomenuto, nije primjenjiv na fishai.

Još jedna značajka “ribljeg oka” je njegova dubina oštro prikazanog polja. Nepotrebno je reći koliko je važna komponenta vizualne percepcije mala gripa. U našem slučaju neće biti moguće postići ovaj učinak: čak i na otvorenim otvorima blende, oštrina će biti gotovo ista na udaljenostima od nekoliko desetaka centimetara do beskonačnosti. Dakle, ne možete dobiti lijepo mutnu pozadinu!

Snimanje sportskih priča zaslužuje zasebnu riječ — možda najtradicionalnije područje primjene takve optike. Poteškoća u ovom slučaju je u tome što se fotograf mora približiti objektu na najbližoj mogućoj udaljenosti kako bi dobio karakterističnu “lažnu” sliku. Dobro je ako snimate natjecanja u šahu, a ako ne? U bilo kojem drugom sportu takvi kutovi prijete ozljedama i fotoaparatu i samom fotografu! U mojoj praksi bio je slučaj kada sam osjetljivo dobio ručku sportskog bicikla na natjecanjima u jahanju izvođenje vratolomija na motociklima . I koliko je puta na motokrosu poprskano prašinom i šljunkom…

Ali sve gore navedene poteškoće samo su tehničke nijanse. Glavni problem snimanja phishaija je taj što je to potpuno drugačiji izgled. Čak se i najobičnije stvari, čak i najjednostavnije radnje u tumačenju “ribljeg oka” mijenjaju do neprepoznatljivosti. Sve što ste prije znali o pravilima fotografije, perspektivi, konstrukciji okvira, u slučaju ovih leća prestaje raditi. Ali ako razmislite o tome, to je ljepota phishaija-u kršenju svih pravila i uobičajenih stavova! U sposobnosti preobrazbe svakodnevice-ponekad do neprepoznatljivosti. Pa čak i gore spomenuti nedostaci mogu se pretvoriti u prednosti. Na primjer, snimanje očaravajuće planinske panorame s vlastitim čizmama koje vise s litice. Ili krajolik s cvijetom u prvom planu i snijegom prekrivenim vrhovima u pozadini-dubina polja to će omogućiti. Osim toga, čak i za ovu leću postoje pravila i obrasci, svladavanjem kojih možete kontrolirati dobiveni učinak. Na primjer, u svojoj praksi vrlo često koristim fishai u snimanju pejzaža, a iz nekih je slika teško shvatiti da ih je napravio fishai. To je zbog osobitosti slike: objekti koji se nalaze bliže kunau jako su iskrivljeni. Oni u središtu su iskrivljeni samo ako su dovoljno blizu točke snimanja. Sukladno tome, ako snimate krajolik u kojem nema objekata u prvom planu, kao ni okomitih ili vodoravnih objekata na njegovim kunaovima, tada će se ispostaviti da je to prilično “klasično”. I obrnuto: ako postavite objekt u prvi plan na primjer, usamljeno stablo ili fotografirate u šumi, možete dobiti zanimljivu, vrlo spektakularnu sliku.

Linija horizonta postaje vrlo izražajan alat: ako ga postavite iznad sredine okvira, dobivate konveksnu liniju kada gledate takve okvire, samo želite uzviknuti: “stvarno je okrugla”! ; ako je niži — odnosno konkavan, ali ako ga postavite točno u središte, tada će se horizont pokazati poznatim, ujednačenim. Isto se odnosi i na arhitektonsko snimanje: možete napraviti karakteristične” savijene “fotografije ili dobiti gotovo “normalne” fotografije istih nebodera grada Moskve međutim, za to ponekad može biti potrebna mala korekcija u grafičkom uređivaču .

Postavlja se pitanje: zašto koristiti fishai za dobivanje” normalnih ” slika? Sve je u kutu gledanja: fotograf ima mogućnost snimanja panoramskog kadra pritiskom na gumb okidača. Dobra je alternativa panoramskom snimanju u nedostatku vremena, stativa ili samo želje. Osim toga, dobro “riblje oko” ima poseban višeslojni premaz koji omogućuje mirno snimanje protiv sunca i često ga namjerno uključim u kadar. Slike sa šestokrakom sjajnom zvijezdom po imenu Sun na plavetnilu neba izgledaju vrlo impresivno.

Dakle, znajući i vješto primjenjujući značajke fishai-a, mogu se snimati u bilo kojem žanru — čak i na vjenčanim i portretnim fotografijama. I u bilo koji žanr unosi svježinu i nestandardnost, tjera vas na eksperimentiranje, traženje novih kutova. Jeste li spremni za to? Dakle, vrijeme je za trgovinu-odaberite “riblje oko”! I, srećom, postoji mnogo toga za izabrati. Nije važno koju marku fotoaparata Koristite, nije važno je li u punom kadru ili ne – uvijek možete odabrati fishai po svom ukusu i proračunu. Možda netko odmah zamahnetsja za vrhunski Canon EF 8-15 mm f/4 L Ficheye USM — zoom iz legendarne serije L, s ultrazvučnih pogon, cijenom od 50 tisuća eura, ali novak je poželjno kupiti nešto pobjudzhetnee, na primjer, upominavshiйsja u članku MC zenitar 16 mm f/2,8 ruske proizvodnje ili bjeloHrvatski MC Smjer 8 mm f/3,5 A. Također neće puno opteretiti proračun ina 8 Ina/3.5 Ama-ama ili iste vrste Ama 8/3.5 astrologija, ali treba imati na umu da su sve neautofokusne leće. Srednje rješenje su leće poznatijih proizvođača-To je Ace-Ace 107 ACE 10-17 Ace/3.5-4.5 IAS-IAS ili niz modela iz IAS, uključujući i jedinstveni IAS 4.5 mm f/2.8 iPhone – kružni FISHAI za fotoaparate formata iPhone. Možda, postajući ponosni vlasnik jednog od njih, nakon nekog vremena vi, poput mene, nećete ići u lov na fotografije bez krađe u ormaru.

SVJETLA VELIKOG GRADA

1. Dionizijeve Freske. Samostan u selu Ferapontovo jedan je od povijesnih spomenika koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Bilo je moguće uključiti u sliku najveći mogući dio prostorije, dok distorzija ne samo da ne ometa, već i daje slici izražajnost. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye.

Skladištenje

2. Hram. Uz pomoć značajki leće bilo je moguće u okvir s kratke udaljenosti smjestiti ne samo veličanstveni hram, već i najljepšu okolnu panoramu. Obrezivanjem neinformativnog gornjeg i donjeg dijela okvira uspio sam pojačati efekt panoramskog okvira. Fotoaparat Pentax K20D, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye.

Joer i vretenc

3. Joer i vretenc. Grafiti i joing karakteristični su smjerovi subkulture mladih, a fishai je najprikladniji za njihovo snimanje. Baš kao i oni, “riblje oko” krši pravila i izaziva temelje.

Moj prijatelj koji može letjeti

4. Moj prijatelj koji može letjeti. Zakrivljena linija horizonta skladno odjekuje lukom krila paraglajdera, kao da je njegova zrcalna slika. Oblačno večernje nebo dodalo je dramu slici. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Vologda

5. Vologda. Takva je slika jedan od vrhunaca fishaija. Takvu sliku više nije moguće dobiti ničim drugim. Općenito, vrijedi češće gledati prema gore s fishaijem — možete vidjeti puno zanimljivih i neobičnih stvari! U ovom je slučaju bilo moguće smjestiti u okvir i to prilično spektakularno zgrade smještene točno u suprotnim smjerovima od točke snimanja. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

U svijetu zrcala

6. U svijetu zrcala. Ogroman kut “ribljeg oka” omogućio je postavljanje nebodera u okvir i njihov odraz u vodi. Položaj vodene linije blizu sredine okvira, vertikalna orijentacija i linije zgrada koje se ne približavaju zonama najjačih izobličenja-rubovima-omogućile su dobivanje gotovo “normalne” slike. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Samostan Ćirilo-Belozerski

7. Samostan Ćirilo-Belozerski. Tragovi cipela i staza za motorne sanke u prvom planu dali su volumen slici. Ovdje možete vidjeti nevjerojatno veliku dubinu polja fishaija: i snijeg pod nogama i zidovi i toranj samostana u pozadini, stotinama metara od leće, ispali su jasni, bez ikakvog nagovještaja zamućenja. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Usamljenost

8. Usamljenost. Slika je snimljena u zapadnom Kazahstanu. Ovdje su također bili vrlo korisni i veliki Grip i veliki kut — omogućio je, stavljajući mali izdanak u prvi plan, da pokaže što više prostora oko sebe, pojačavajući učinak usamljenosti. Fotoaparat Pentax K7, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Usmjeren prema nebu

9. Usmjeren prema nebu. Postavljanje linije horizonta blizu donjeg kunaa okvira omogućilo je da se učinkovito zakrivi. U isto vrijeme, Nebo se pokazalo ogromnom sferom u koju su usmjerene visoke zgrade od stakla i betona. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Paukova mreža

10. Paukova mreža. Ovaj most, nazvan Scenic, omiljeni je objekt. Ali upravo je uz pomoć fishaija uspio dobiti sliku u kojoj se vunaci razilaze na nebu, poput raširenih mreža paukove mreže. Zakrivljena linija horizonta ovdje se također kombinira s lukom otvorene metalne konstrukcije i daje slici dinamiku. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

SVJETLA VELIKOG GRADA

11. Svjetla velikog grada. Slika snimljena sa stativa pri dugoj ekspoziciji. Primjetna je lagana distorzija, ali ne narušava cjelokupno iskustvo kadra. Da biste ovu radnju snimili drugom lećom, bilo bi potrebno napraviti panoramu od nekoliko okvira. Ne samo da je ovo mnogo duži proces, koji će u budućnosti zahtijevati mukotrpan rad u uređivaču, već i samo snimanje u takvom trenutku nekoliko kadrova s ekspozicijama od nekoliko desetaka sekundi do nekoliko minuta uzrokuje određene poteškoće. Osvjetljenje za vrijeme koje će proći od prvog do posljednjeg kadra može se jako promijeniti. Fotoaparat Pentax K5, objektiva SMC Pentax DA 10-17/3,5-4,5 Fish Eye

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dujam Lukić

Još kao mlada, otkrila sam interesovanje za tehnologiju koja transformiše naš svakodnevni život. Taj interes pretvorio se u strast kroz rad sa različitim brendovima i tipovima aparata. Vodeći projekte, od savetovanja do tehničke podrške, stekla sam duboko razumevanje funkcionisanja svakog aparata.

Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: