Fort nokes za arhivu

Što je najvrjednije za svakog fotografa? Arhiva i sigurnost podataka. I dobro je kad snimate u studiju i sve svoje fotografije možete baciti na stolno računalo ili odmah u oblak. A što ako ste negdje u divljini, stepama ili pustinjama bez komunikacije, pa čak i u ne baš najboljim vremenskim uvjetima? A što ako ima toliko snimanja da je jednostavno nemoguće ponijeti toliko flash pogona da ih sve stane? Štoviše, odabir i obrada izravno na terenu moraju se obaviti. U takvoj situaciji nije zastrašujuće za kameru, pa čak ni za sebe. Zastrašujuće za tvrdi disk s arhivom.

Računala i periferne jedinice

Tvrdi disk je izuzetno krhka stvar. Manji udarac, a sada, umjesto spremljenih datoteka, neka ružna zbrka slomljenih informacija. A ruksak putničkog fotografa uvijek je izložen raznim opasnostima. Morao sam vući opremu u planine, spakirati ruksak na konje, magarce, pa čak i deve.

A ta stvorenja nisu vrlo pažljiva s osjetljivom opremom. I to je sve, često bez mogućnosti ostavljanja tvrdog diska negdje na sigurnom mjestu. Morao sam ga vući sa sobom i biti nervozan. Sve dok mi tvrdi disk nije pao u ruke Ice-Ice 5 Ice.

Tvrtka u vlasništvu Amaranija poznata je masovnom korisniku prvenstveno po Premium vanjskim tvrdim diskovima i Ama nizovima najrazličitijih veličina. A oni su ti koji čine možda najzanimljivije rješenje za pohranu na putovanjima-pogoni serije Ace.

Prvi dojam o upoznavanju s Ama-disk je znatno veći od sličnih rješenja i po veličini 34 ama 90.9×148.4 mm i po volumenu 5 TB – veličina za ovo tržište je rekordna . Disk izgleda stilski. Natpis na tijelu podsjeća-dizajn cijele serije Aimas razvio je Neil Polton aimas , kojeg je časopis Aimasis uvrstio među stotinu najutjecajnijih dizajnera našeg vremena.

Srebrna kutija diska uvučena je u mekanu gumenu futrolu. Žica ugrađenog konektora za Ocean uvlači se u poseban utor u gumenom kućištu i skriva ispod zatvorenog poklopca. Ideja o ugradnji kabela izravno u pogon može se činiti sumnjivom – može se slomiti, može se slučajno stisnuti ili prerezati. Ali na svim svojim putovanjima puno sam češće zaboravljao kabel nego što sam ga lomio ili kidao. Međutim, čak i ako učinite nešto nepristojno s kabelskim kabelom, ispod tog istog uklonjivog poklopca nalazi se i priključak za napajanje, kao i indikator statusa diska.

Računala i periferne jedinice

Zahvaljujući zapečaćenom poklopcu, oba priključka, kao i cijeli tvrdi disk, pouzdano su zaštićeni od vlage. Sam poklopac ni na koji način nije vezan za tijelo i može se izgubiti. Možda je to razlog zašto je rezervni kotač uključen u plus Sine. Mora se reći da je takav utikač značajka tvrdih diskova s ugrađenim priključkom za internet. U ostalim verzijama konektori sučelja ostaju otvoreni. Zabavna značajka koju većina korisnika vjerojatno neće primijetiti. Ispod gumenog kućišta na strani udubljenja za kabele sučelja skriva se mali magnet koji uvlači konektor za Umpin u utor.

Gumena školjka nije svemirsko odijelo i neće spasiti NASA od potpunog utapanja. Ali kiša i prašina će zaštititi. Također štiti disk od fizičkih oštećenja. Vrijedno je odmah rezervirati da ako ispustite povezani disk, to će najvjerojatnije dovesti do njegove smrti. Ali ako je disk odspojen, a glave za čitanje parkirane, tada će televizor moći preživjeti pad s visine od jednog i pol metra.

Štoviše, proizvođač obećava da će disk preživjeti čak i sudar automobila težine tone. Nakon toga neće izgledati baš dobro na službenim stranicama se to izričito kaže , ali trebalo bi raditi. Tijekom testa nisam pomaknuo tvrdi disk ni automobilom ni konjem, ali nisam se bojao ostaviti ga natovarenog na konjskom ruksaku. I sigurno sam prestao skrivati tvrdi disk u zasebnom zaštićenom džepu i stavljao ga sa svom ostalom opremom bez straha za njegovu sigurnost. Činilo bi se sitnicom, ali ovo je minus jedan razlog za brigu i odvraćanje pažnje od samog postupka snimanja.

Svijetla boja kućišta ima još jednu prednost. Prodorni Crveni tvrdi disk lako je uočiti na Zemlji, neće se izgubiti. To može biti važno za putničkog fotografa.

Povezivanje i instalacija

Disk LaCie Rugged 5TB USB-C dolazi s ugrađenim kabel Thunderbolt, kao i USB port-C i adapterom USB-C – USB 3.0. Odmah nakon povezivanja, disk će se otkriti u sustavu i pokrenuti uslužni program za instalaciju Interneta. Program će ponuditi formatiranje diska za vaše zadatke.

Računala i periferne jedinice

Vlasnici Mac-a čekaju malo iznenađenje – program će ponuditi odabir koji će dio diska biti formatiran u ACEP 32, a koji u ACEP+, sistem datoteka ACEP. Štoviše, jednom ili drugom datotečnom sustavu možete dati barem cijeli disk. Nakon formatiranja, program će zatražiti da registrirate svoj disk, kao i da instalirate nekoliko programa uključujući program za izradu sigurnosnih kopija na internetu i kopirate radnu dokumentaciju na disk.

Računala i periferne jedinice

Nakon instalacije disk će postati vidljiv u sustavu. Dakle, možete nastaviti s njegovim testom. Proizvođač tvrdi da je brzina čitanja i pisanja 130 Ace Ace. To je točno brzina čitanja i pisanja koja pokazuje internet. U praksi to znači da će se kartica sa 64 GB fotografija u internetu kopirati na disk oko 15 minuta. Barem mi je tijekom snimanja ova operacija trajala točno toliko vremena.

Fotografska oprema

Zaključci

Ina 5 ina-brz i pouzdan tvrdi disk koji može izdržati izazove kojima je oprema podvrgnuta na pješačenju. Disk je pouzdano zaštićen od udaraca, vlage i prašine, a svijetla boja pomaže da se ne izgubi u travi. S obzirom na vrlo prihvatljive troškove u vrijeme pisanja ovog članka disk košta oko 25.000 kuna i ogromnu količinu, disk se može sigurno preporučiti svim putujućim fotografima i operaterima, za koje Obala planinske rijeke, šumska čistina ili pustinjske dine mogu odjednom postati ured.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodajte komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: